Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het terugwinnen van warmte in je woning, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!

Warmte terugwinnen in je woning

Warmte in je woning kun je hergebruiken als je gebruik maakt van balansventilatie. De ventilatielucht die door de mechanische afvoer wordt weggezogen wordt hiervoor gebruikt. In deze ventilatielucht zit namelijk nog restwarmte en die kan worden gebruikt om een deel van de woning te verwarmen.

Balansventilatie is een systeem waarbij de hoeveelheid aangevoerde verse lucht volledig in balans is met de hoeveelheid afgevoerde vervuilde lucht. Het is een gesloten ventilatiesysteem dat bestaat uit een ventilator, een warmte terugwin unit (WTW), en een aantal luchtkanalen. De warmte uit de afgezogen lucht, uit vochtige ruimtes zoals de badkamer, wc of keuken, wordt teruggewonnen om de verse lucht voor te verwarmen. Deze lucht wordt in droge ruimtes teruggeblazen en alle ruimtes worden even goed geventileerd. Hiermee benut je aanwezige reeds warmtebronnen in je woning en creëer je een prettig luchtklimaat in de woning en een comfortabele temperatuur. Ook kan de hoeveelheid verse lucht nauwkeurig worden ingesteld.

Het slimme systeem achter balansventilatie meet koolstofdioxide in de lucht en de luchtvochtigheid en past de ventilatiestand aan totdat de waardes geoptimaliseerd zijn. Hierdoor behoud je te altijd een zo goed mogelijke luchtkwaliteit.

Deze vorm van warmtevoorziening in combinatie met WTW is erg zuinig, omdat tot 90% van de warmte kan worden teruggewonnen. Je spaart energie, omdat het systeem alleen energie verbruikt als het echt nodig is. Ook zorgt dit voor een lagere piekbelasting van het net.

Houd rekening met...

  • Balansventilatie werkt alleen optimaal als je woning volledig luchtdicht is. Ongewenste luchtstromingen kunnen namelijk voor warmteverlies zorgen. Ook moeten verse en ‘vuile’ luchtstromen goed gescheiden blijven, zodat vuile afgevoerde lucht niet in contact kan komen met verse lucht die naar binnen komt.
  • Houd rekening met goed en regelmatig onderhoud van het systeem voor een optimale luchtkwaliteit en doorstroming van lucht.
  • Een integraal energie-advies of stappenplan (isolatie, ventilatie, installatie en duurzame opwekking) is altijd de eerste stap, bijvoorbeeld via warmwoneninweert.nl

Deze maatregel draagt bij aan…

Energie(transitie)

 

Handige websites

Terug naar overzicht maatregelen
Warmte terugwinnen in je woning (foto via bewustnieuwbouw.nl)