Draag zélf bij aan een Heerlijk Weert! Hieronder vind je informatie over het plaatsen van een warmtepompboiler, een actie uit het thema ‘Energie’. Bekijk ook de andere informatie, ideeën en tips voor een groenere en duurzamere leefomgeving!
Warmtepompboiler plaatsen
Een warmtepomp-boiler gebruikt energie uit de ventilatielucht om efficiënt en milieuvriendelijk tapwater te verwarmen. Dit doet de pomp door de afgezogen ventilatielucht en de energie uit de buitenlucht met elektriciteit naar een hogere temperatuur te brengen. Hierdoor maak je als het ware warm water uit warme lucht. Als je dan ook nog gebruik maakt van groene stroom, kun je je (tap)water volledig fossiel vrij verwarmen!
De warmtepompboiler warmt het water tot zo’n 50 graden op, waarna het elektrische verwarmingselement het water verder tot 65 graden verwarmt, ter voorkoming van legionella. Het elektrische element dient dan ook als een booster of back-up als het zelfs voor de warmtepomp te koud is .
Het voordeel van een warmtepomp-boiler is dus dat het de warmte ventilatielucht die normaal de woning uitgaat eerst gebruikt wordt. Door de relatief hoge temperatuur van die ventilatie lucht kan het rendement van de warmtepomp-boiler gunstig zijn. Daarnaast is deze boiler drie tot vier keer zo zuinig als een elektrische boiler, waardoor ze in aanmerking komen voor de ISDE subsidie . Gezien deze subsidiemogelijkheid is de warmtepompboiler kosteneffectief in zowel de aanschaf als het gebruik. Een ander voordeel is dat de warmtepomp op meerdere afnamepunten tegelijk warm water kan leveren, wat interessant is als je veel behoefte hebt aan warm tapwater.
Houd rekening met...
- Een warmtepompboiler kan niet gebruikt worden in combinatie met een WTW ventilatiesysteem. Je kunt de ventilatielucht immers maar één keer goed gebruiken, en een WTW unit koelt de ventilatielucht al tot bijna de buitentemperatuur af.
- Een warmtepompboiler heeft een beperkt vermogen: er kan slechts een aantal m3 per uur worden afgezogen, waardoor de energie-onttrekking gelimiteerd is.
- Een integraal energie-advies of stappenplan (isolatie, ventilatie, installatie en duurzame opwekking) is altijd de eerste stap, bijvoorbeeld via warmwoneninweert.nl
Deze maatregel draagt bij aan…
Energie(transitie)
Subsidie- en financieringsmogelijkheden
- SEEH: subsidie energiebesparing eigen huis via ISDE. Zie de subsidie- en financieringswijzer voor de SEEH.
- Lening Duurzaam Thuis via de Provincie Limburg.
Handige websites
- Advies en informatie via www.warmwoneninweert.nl
- Informatie over een warmtepompboiler