Nadat je subsidie hebt aangevraagd bij de gemeente Weert, is het tijd om een dak uit te zoeken. De gemeente helpt je graag! Groene daken zijn er namelijk in vele soorten.

Waterklaar Hittestress oplossen: Je kan het dak op!

Nadat je gebruik gemaakt hebt van de subsidie van de gemeente Weert om regenwater af te koppelen (zie www.weert.nl/regenwater), kun je zelf nog meer doen om hittestress in je tuin of omgeving tegen te gaan.

Natuurdak

Maak van jouw grijs dak een prachtig stukje natuur of een bloemenweide. De beplanting van een natuurdak bestaat uit sedum, grassen, vaste planten en verschillende kruiden. Deze beplanting heeft veel variatie in bloeitijd en bloeikleur. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar is ook een aangename leefruimte voor vogels, vlinders, bijen en andere insecten. Omdat het pakket dikker is, kan een natuurdak meer water vasthouden.

Kijk voor meer informatie op: www.waterklaar.nl/noord/oplossing/bergen-op-het-dak/natuurdak

 

 Natuurdak (foto groendak Webshop)

Sedumdak

Een sedumdak is een dak met vetplanten. Dat zijn sterke plantjes die vocht opnemen in hun bladeren. Sedumbeplanting is zeer geschikt, omdat deze planten veel water kunnen opslaan en op die manier lange droogteperiodes kunnen doorstaan.

De hoeveelheid water dat een sedumdak kan vasthouden is wel beperkt, dus met alleen een sedumdak ben je nog niet volledig waterklaar. Combineer een sedumdak bijvoorbeeld met het aansluiten van de regenwaterpijp op een infiltratievoorziening of een andere oplossing.

Kijk voor meer informatie op: www.waterklaar.nl/noord/oplossing/bergen-op-het-dak/sedumdak

 sedumdak (foto Sandra Notenboom-Frencken)

Retentiedak

Naast sedum- en natuurdaken zijn er ook retentiedaken waarop een grote hoeveelheid water geborgen kan worden. Op een retentiedak wordt een waterbergend pakket aangebracht. Dit wordt gedaan door kratten op de dakconstructie te leggen die een groot waterbergend vermogen hebben. Het water in deze kratten wordt vastgehouden of vertraagd afgevoerd. Op de krattenconstructie komt een groen dak te liggen dat gebruik maakt van het water eronder.

Kijk voor meer informatie op: www.waterklaar.nl/noord/oplossing/bergen-op-het-dak/retentiedak

Andere oplossingen?

Op zoek naar andere oplossingen om de biodiversiteit te verhogen en hittestress tegen te gaan? Kijk op: www.waterklaar.nl/noord/thema/hittestress

Risicowaarschuwing

Vraag advies aan een specialist of uw dak constructief sterk genoeg is of sterk genoeg te maken is om het zwaardere gewicht te kunnen dragen.

 

 

 

Groendak