Ontmoet Ad, natuurliefhebber en onderwijsman in hart en nieren. Ad neemt iedere week scholieren en andere bezoekers van het Natuur en Milieu-centrum (NMC) mee in zijn fascinatie voor de natuur. Hij laat hen de samenhang in ecosystemen ontdekken en leert hen ecologisch denken.

Groen Portret VIJF VRAGEN AAN… Ad Havermans, lid van het IVN en vrijwilliger bij het NMC Weert

Waarom vind jij biodiversiteit belangrijk?

We zijn als mens afhankelijk van biodiversiteit; biodiversiteit is dus van levensbelang. Daarnaast is de natuur ook een inspiratiebron. Ik geniet van de schoonheid en toen ik nog een drukke baan had, bracht de natuur me veel rust.

Wat doe je – buiten je vrijwilligerswerk – graag in de natuur?

Ik fotografeer en wandel graag. Mijn liefde voor de natuur is absoluut aangewakkerd door mijn vader die me altijd meenam op zijn vroege ochtendwandelingen om korhoenders en andere vogels te spotten. Het korhoen is nu helaas in Nederland uitgestorven. Tegenwoordig ga ik - bepakt met camera en macro-lens - graag op zoek naar bijzondere insecten.

Wat vind je zelf moeilijk om vol te houden, in ecologische zin?

Ik wil consuminderen, maar onze samenleving zit bomvol commerciële verleidingen. Best moeilijk om daar weerstand tegen te bieden. We leven in zo enorm veel overaanbod. Sinds 2016 maak ik geen vliegreizen meer. Dat lukt so far goed!

Wat vind je de beste bio-tip die je zelf ooit kreeg?

Dat we moeten zorgen voor een gezonde, levende bodem. De bodem is letterlijk de basis van ons bestaan.

Wat is je lievelingsdier?

De blauwvleugelsprinkhaan. In rust ziet hij er niet zo fraai uit, maar als hij vliegt, zie je een prachtige blauwe schicht, heel intrigerend! Deze sprinkhaan komt oorspronkelijk alleen in warme, zuidelijke landen voor. Tot twee jaar geleden telden we er in het IJzeren Mangebied enkele, nu meer dan 30. Als je niet in klimaatverandering gelooft, moet je naar dit beestje kijken. Die vertelt het verhaal, daar heb je geen dikke onderzoeks-rapporten voor nodig.

Je lievelingsbloem?

Klein hoefblad is een van mijn vele favorieten. Gaat die bloeien, dan weet ik dat de lente in aantocht is. Ik fotografeerde hem dit jaar bloeiend op 16 februari. Dat was wel erg vroeg. Tussen 1940 en 1968 was de gemiddelde eerste bloeidatum 18 maart. Inmiddels is dat 6 maart en dit jaar dus nog eerder. Mooi, maar ook verontrustend.

Je lievelingsboom?

De eik, vanwege zijn duurzaamheid. De eikenstoof waarmee ik op de foto sta is meer dan honderd jaren oud. Bij opgravingen in Laarveld zijn middeleeuwse putten gevonden van eikenhout. Weliswaar onder de grondwatergrens, maar nog niet rot! Onvoorstelbaar, toch?!

Ad zet zich onder andere in voor IVN Weert e.o. en Natuur- en Milieucentrum De IJzeren Man. Volg hen zeker als je er mee over wilt weten!

Foto: Belicht.nl

Ad Havermans (Foto: Belicht)