Erwin Christis is projectleider Grenspark Kempenbroek, een gebied van 25.000 ha dat zich uitstrekt tussen de kernen van Weert, Cranendonck en Nederweert in Nederland - en Bocholt, Bree, Maaseik en Kinrooi in België. Erwin leidt het projectbureau dat de samenwerking coördineert, de 44 partijen faciliteert en allerlei projecten begeleidt om het gebied mooier en toegankelijker te maken én om de biodiversiteit te verhogen. Ook wordt er gewerkt aan de klimaatrobuustheid van het gebied. Zo zijn sommige delen van nature een spons die water kunnen vasthouden, belangrijk om te voorkomen dat de Weertenaar natte voeten krijgt!

Groen Portret VIJF VRAGEN AAN… Erwin Christis

Waarom vind jij biodiversiteit belangrijk?

Omdat dit de basis voor al het leven op aarde is! Als ‘moderne’ mens denken we soms al te vaak dat we inmiddels boven het natuurlijk systeem staan, maar niets is minder waar. Zonder biodiversiteit geen mens. We maken onderdeel uit van een web waarin we verbonden zijn met alle levende organismen op onze planeet. Knip je te veel draden van dit web door, geraakt heel het web in de problemen. We ervaren hier momenteel maar al te pijnlijk de gevolgen van met de COVID 19-crisis. Eén van de oorzaken is het vernietigen van de leefwereld van veel soorten die daardoor op een kleinere oppervlakte moeten samenleven, elkaar besmetten en/of steeds vaker in contact komen met mensen. En onder deze soorten zitten bijvoorbeeld ook virussen.

Wat doe je – buiten je werk – graag in de natuur?

Ik tuinier, fiets en wandel graag, maar mijn grootste passie is natuurfotografie. Het fotograferen van landschappen, planten en dieren bezorgt me rust. Het is mijn vorm van meditatie.

Wat vind je zelf moeilijk om vol te houden, in ecologische zin?

Helaas kan ik niet met het openbaar vervoer naar mijn werk, waardoor ik te vaak de auto moet nemen. Ik probeer mijn vleesconsumptie te beperken, maar volledig veggie kan ik nog niet gaan. Daarvoor heb ik nog niet al mijn gezinsleden mee. Aangezien het gras niet sneller groeit door er aan te trekken, heeft dit nog wat tijd en overredingskracht nodig.

Wat vind je de beste bio-tip die je zelf ooit kreeg?

Koop zo weinig mogelijk spullen en alleen die spullen die je echt nodig hebt. Niet zo makkelijk in onze huidige maatschappij, maar de positieve impact is gigantisch!

Wat is je lievelingsdier?

Ik twijfel tussen de zeearend en de bever, maar doe maar de bever. Deze leeft sinds enkele jaren in het Kempen~Broek. Het is een echte landschapsbouwer die een leefomgeving voor veel andere soorten creëert. Ze hebben bovendien lak aan menselijke regeltjes en ze bouwen hun dammen waar zij willen. Niet iedereen is er gelukkig mee, maar ik hou wel van zo’n vrijbuiter.

Je lievelingsbloem?

De pinksterbloem. Ik vind het prachtig als weilanden in het voorjaar een zweem van roze krijgen. Voeg er nog wat dauw bij en een oranjetipje – een vlinder die zijn eitjes op deze plant legt – en mijn dag kan niet meer stuk.

Je lievelingsboom?

De zomereik. Duizenden jaren heeft deze boom al een bijzondere betekenis voor veel culturen. Hij is bovendien een leefwereld op zich met honderden soorten insecten, zwammen, zoogdieren, andere planten, mossen, korst-mossen; die erin, onder of rond leven en er afhankelijk van zijn. De laatste jaren helaas ook de processierups, … maar ook dat is biodiversiteit. En ook dit is het gevolg van ons morrelen aan het web waar we met z’n allen deel van uitmaken.

Het werk van Erwin en zijn collega’s is te volgen via:

www.kempenbroek.eu

www.kempenbroekunesco.eu

www.grensgevallen.eu

https://www.facebook.com/kempenbroek

(Portretfoto: Emma Christis, Foto pinksterbloem: Erwin Christis)

 

 

 

 

 

 

Erwin Christis (foto Emma Christis) pinksterbloem (foto Erwin Christis)